Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) wil graag dat alle ministeries bij zichzelf nagaan hoe ze omspringen met het registreren van het geslacht van mensen.

Dat zei hij donderdag tijdens een debat met de Tweede Kamer. Hij hoopt kort na de zomer met een onderzoeksplan te komen om uit te vinden in hoeverre sekseregistratie nodig is of anders zou moeten.

Veel partijen willen dat sekseregistratie wordt afgeschaft in zaken waarbij het er niks toe doet of je man of vrouw bent. GroenLinks wil zelfs dat het verschil al niet meer wordt gemaakt door de burgerlijke stand, als ouders aangifte komen doen van een pasgeborene.

Een commissie moet verder uitzoeken in hoeverre het “mogelijk en wenselijk” is om af te zien van geslachtsvermelding in de verschillende wetten die het ouderschap aangaan, meldde Van der Steur ook aan de Kamer. Hij denkt aan de Staatscommissie herijking ouderschap, die de regering sinds vorig jaar adviseert bezig juridisch ouderschap, meerouderschap, meeroudergezag en draagmoederschap.

Borstkankeronderzoek

Van der Steur vindt het registreren van het geslacht in veel gevallen ook onnodig, maar denkt dat de samenleving intussen zelf ook een hoop zelf kan doen om ervan af te komen. Tegelijk wees hij erop dat het vermelden van het geslacht in bepaalde gevallen wel zeer praktisch is, zoals voor de instantie die oproepen verstuurt voor borstkankeronderzoek.

Hij toonde zich zeer begripvol voor mensen die problemen hebben met registratie. "Het is heel heftig om te moeten aanvinken wat je niet voelt dat je bent."

Vervelende situatie transgenders

Volgens VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden is het vermelden van 'm/v' niet meer van deze tijd. "Transgenders, mensen met een zogeheten intersekse conditie en mensen die zich niet duidelijk man of vrouw voelen, ervaren nu juridische en maatschappelijke druk om een geslacht op te moeten geven", zei hij dinsdag tegenover De Telegraaf.

Ook D66 riep in maart al op om het geslacht niet meer te vermelden op documenten als een paspoort. Het is in steeds meer landen mogelijk om sekseregistratie achterwege te laten, aldus D66. Het kabinet heeft in 2013 al wel opdracht gegeven voor een onderzoek naar de mogelijkheden van het onbepaald laten van het geslacht in officiële documenten, zoals je paspoort of ID-kaart, maar er is nog niks gebeurd.

"In veel situaties registreren we het geslacht zonder dat dit ergens toe bijdraagt. Puur uit gewoonte. Waarom is het van belang dat op je OV-chipkaart staat of je man of vrouw bent? Op je rijbewijs staat het bijvoorbeeld niet", aldus Pia Dijkstra van D66.

Doordat de OV-chipkaart bijvoorbeeld het geslacht vermeldt, is het voor transgenders soms lastig aan te tonen dat zij daadwerkelijk de eigenaar van de kaart zijn. Dat kan tot vervelende situaties leiden in het openbaar vervoer.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl